В реч по икономически въпроси пред министрите си руският президент Владимир Путин заяви, че инфлацията е спряна, че безработицата е на исторически ниско равнище, за нови бюджетни правила, че са нужни стимули за хората и бизнеса. 

А пред организатори и гости на Санктпетербургския икономически форум Путин изтъкна, че страната му, въпреки санкциите, ще остане икономически отворена към света. Че ще стимулира частната инициатива; говори за икономически растеж, нова инфраструктура, собствена технологична база, независима и ефективна финансова система.

"Успяхме да овладеем инфлацията. На годишна база към 27 май тя възлиза на 17,4%. В същото време от втората половина на месец май покачването на цените спря напълно. Сега инфлацията е на нула", каза пред министрите Путин.

Той също така разпореди на Министерския кабинет до юли да подготви предложения за нов дизайн на бюджетните правила. 

"Работата по федералния бюджет за следващите три години вече е започнала. Фундаменталният проблем тук е да бъдат изработени бюджетни правила, които не само да гарантират стабилността на публичните финанси, но и да допринесат за засиления растеж на руската икономика", каза Путин.

Освен това президентът възложи да се анализират тенденциите в секторите на руската икономика.

"Днес предлагам да анализираме тенденциите в ключови отрасли и като цяло текущите макроикономически показатели. И разбира се, ще обсъдим резултатите от вече предприетите мерки, както и възможните допълнителни решения за подпомагане на доходите на гражданите и за стимулиране на бизнес активността", каза Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви, че нивото на безработица в страната е най-ниското в историята.

"Ще отбележа ниската безработица. През април показателят в Русия беше на исторически ниски нива, а през месец май броят на официално регистрираните безработни не само не се увеличи, но дори леко намаля", каза той.

Путин уточни, че през април безработицата е била 4%.

Президентът също така инструктира да ситуацията да остане под контрол, "като се има предвид, че рисковете на пазара на труда все още остават".

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова каза, че броят на безработните в Руската федерация се е увеличил с 11 500 от 23 май до 30 май. В същото време тя добави, че броят на свободните работни места надвишава броя на безработните граждани, регистрирани в Руската федерална служба по заетостта, почти 3,3 пъти.

По-рано, на друго събитие, Владимир Путин заяви, че руската икономика ще запази курса си към откритост и международно сътрудничество.

Дългосрочните грешки на западните държави в икономическата политика и техните нелегитимни санкции доведоха до глобална инфлация, увеличаване на бедността и недостиг на храна. Това руският президент заяви в приветствието си към участниците, организаторите и гостите на 25-ия Санктпетербургски международен икономически форум (СПМИФ), който ще се проведе от 15-и до 18 юни.

Държавният глава изрази увереност, че следващите години ще се превърнат в период на укрепване на икономическия суверенитет за Русия. Във връзка с това е необходимо бързо да развием собствена инфраструктура и технологична база, да подобрим нивото на обучение на специалисти, а също и да формираме независима и ефективна финансова система, отбеляза Путин.

"В същото време руската икономика все повече ще разчита на частната инициатива и, разбира се, ще поддържа курса си към откритост и широко международно сътрудничество", каза президентът.

"Фокусът на участниците... е върху различни теми от вътрешната и световната икономика: от специфични области на индустриално сътрудничество до осигуряване на информационна сигурност и опазване на околната среда. В хода на пряката и конструктивна комуникация се сключват взаимноизгодни дългосрочни договори и се обменя бизнес опит", каза Путин, имайки предвид юбилейния тази година икономически форум в Санкт Петербург.

На 3 юни Европейският съюз одобри санкционния списък за шестия пакет от санкции срещу Русия. Решено е да се наложи ембарго върху руския петрол, редица руски банки ще бъдат изключени от международната платежна система SWIFT

Руските издания цитират заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев да казва, че антируските санкции са въведени, за да се запали "пожар на световната революция в икономиката".