Златото достигна ниво, което му позволява да се доближи до цени, който не са виждани от 2013 г. насам, пише в свой анализ Bloomberg.

"През тази година ценният метал може да се докосне до 1400 долара за тройунция заради хеджирането на риск от страна на инвеститорите", смята Архона О"Конъл, директор пазарни анализи за развиващите се пазари и азиатския регион в INTL FCStone. Спот цената на златото бе на нива от около 1326 долара за тройунция в понеделник, след като скочи до 13-месечен връх от 1348,31 долара за тройунция в петък на фона на по-слабите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ.

"Златото се доближи до най-високите си равнища за последните пет години. Поскъпването му в началото на юни изглежда като началото на по-силен ръст, за който може да се търсят причини в две посоки. Първата е типичната за златото пазарна среда - цената остана с години ниска и много близо до производствените разходи, което доведе до спиране на инвестициите и до постепенно изчерпване на запасите в мините, без да се разработват нови находища", коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг" АД, цитиран от Инвестор.

Според него дългосрочните инвеститори вече от дълго време поставят това като основна причина, но растежът в момента се дължи на тривиалната реакция на инвеститорите, които търсят убежище за капитала си.

"И причината за тази реакция е не толкова вследствие на търговската война на Тръмп и спада на Wall Street, а предстоящото намаление на лихвите и новото изсипване на пари, което Федералният резерв ще бъде принуден да направи", обясни още Цачев.

Златото определено се радва на по-голям интерес в последните месеци от страна на инвеститорите заради перспективите за забавяне на световния растеж и нарастващите очаквания, че Федералния резерв ще намали лихвените проценти.