Златно-валутните резерви на Беларус през септември са намалели с 1,8 процента и на 1 октомври и според предварителни данни са били 7 321,4 милиона долара. Това съобщи днес Националната банка на Беларус, цитирана от ТАСС.

През септември златно-валутните резерви са се понижили със 136,4 милиона долара (с 1,8 процента) след спад през август с 1 399,6 милиона долара (с 15,8 процента). На 1 октомври са били 7 321,4 милиона долара, се посочва в съобщението.

От началото на годината резервите са намалели с 22,1 процента или с 2,07 милиарда долара.

Свиването на международните резервни активи се дължи основно на планираното погасяване от правителството на външни и вътрешни задължения в чуждестранна валута на стойност 299,7 милиона долара, както и на намаляването на стойността на монетарното злато, съобщи Националната банка.

Равнището на международните резервни активи през септември е подкрепено от закупуването на чуждестранна валута от регулатора на търговете на Беларуската валутно-фондова борса, както и от постъпленията на чуждестранни валути в бюджета.

Според основните насоки на беларуската парично-кредитна политика за 2020 година обемът на международните резервни активи към 1 януари 2021 година трябва да бъде най-малко на 7,3 милиарда долара.

В края на август министърът на финансите на Беларус Юрий Селиверстов заяви, че страната трябва да плати през текущата година около 3,6 милиарда долара по държавния валутен дълг, от които вече са изплатени 2 милиарда долара.

През септември стана ясно, че властите в Беларус са договорили нов заем с Русия от 1,5 милиарда долара.