Силно притеснените жители на Хонконг пълнят количките си за пазаруване със салфетки и нудъли въпреки уверенията на правителството, че доставките ще бъдат редовни в периода на епидемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

В Хонконг има 24 случая на засегнати от вируса, както и един от двата смъртни случая извън Китай, където епидемията отне живота на близо 640 души.

Всеки граби каквото може. Дори не знам какво става, каза 72-годишна жена, стиснала здраво две торби с тоалетна хартия.

Купувачите опразват рафтовете в магазините от основни продукти като ориз и месо, като и препарати за почиствате.

Градските власти осъдиха "зловредните слухове" за недостиг на продукти, които доведоха до паническо запасяване и дори хаос, а супермаркетите въведоха ограничения за стоките, които могат да се купят, като тоалетна хартия, ориз, антисептици.

Стотици купувачи днес отново напълниха супермаркетите, препълвайки количките за пазаруване.

Страхът от епидемията в Хонконг идва след месеци антиправителствени протести в бившата британска колония заради опасенията, че специалният й статут ще бъде ограничен от Китай.

Епидемията доведе до ново напрежение. Мнозина, особено работещи в здравния сектор, настояват градските власти да направят повече за предотвратяването на преминаването на вируса през границата.

Хонконг затвори някои гранични пунктове, но заяви, че пълно блокиране няма да е уместно, ще бъде непрактично и дискриминационно.

Хиляди работещи в болниците стачкуват тази седмица, за да накарат правителството да затвори границата, а днес окупираха централата на болничната служба, подкрепяна от правителството.

Утре Хонконг ще въведе двуседмичен карантинен период за всички хора, които пристигат от континента.