Жените в Германия получават заплати, които силно се различават в зависимост от това къде живеят, но винаги възнагражденията им са значително по-малки, отколкото на мъжете. Това сочат правителствените данни, с които ДПА твърди че разполага. Те са били подготвени в отговор на парламентарен въпрос в навечерието на Международния ден на жената.

Това несъответствие си остава, въпреки че все повече жени работят. През 2018 г. три четвърти от жените на възраст от 20 до 64 години (76 процента) в Германия са имали работа, съобщи днес Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА и БТА.

Десетилетие по-рано техният дял е бил 68 на сто.

Германия има третата най-висока заетост при жените в Европейския съюз след Швеция (80 на сто) и Литва (77 на сто), съобщи статистическата агенция.

"Това е чудесно, но не бива да пренебрегваме факта, че почти половината от тези заети жени работят на непълно работно време", каза министърът по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта г-жа Франциска Гифи.

В същото време по-малко от 10 процента от мъжете са засегнати от този проблем.

Министърът на труда Хубертус Хайл отбеляза също, че "средно жените все още печелят с 21 процента по-малко от мъжете".

В правителствения отговор се посочва, че средната заплата на жените, работещи на пълен работен ден, е най-висока в автомобилния хъб във Волфсбург - 4250 евро (4820 долара) на месец, докато мъжете там печелят средно 5115 евро.

В другия край на спектъра жените с най-нисък среден доход са в провинция Тюрингия - 2070 евро на месец. Най-ниската средна заплата за мъжете в Германия е 2273 евро.

Данните са от края на 2018 година.

"Продължава да бъде трудно за много (жени) да съчетават работата и грижите за семейството", заяви днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.