По официални данни работещите жени в Европейския съюз все още печелят средно с 16,2 % по-малко от мъжете, като за България тази разлика е 14,4 на сто, съобщават от КНСБ.

Синдикатът и фондация "Фридрих Еберт" организират национална конференция, посветена на Деня на равното заплащане между жените и мъжете.

Акцент в дискусията ще се постави върху факторите, на които се дължи разликата в заплащането между жените и мъжете и върху механизмите за минимизиране на различията.

Според вицепрезидента на синдиката Чавдар Христов проблем у нас са утвърдените стереотипи, момичетата да се насочват към образование и професии , които са по нископлатени . 44 на сто от жените у нас са в риск от бедност посочи синдикалиста:

Повече от половината заети жени са концентрирани в ниско платените отрасли, в които средната работна заплата е от 670 до 900 лева, при средна заплата 1135 лева.

Статистика покачва, че жените мениджъри също са по малко от мъжете - 32 процента средно за Европейския съюз , у нас процента е 44, но по често се споделя неудовлетворение от възможността да се съвместява професионалния и личния