Въпреки известния напредък изравняването на заплащането на труда на мъжете и жените ще отнеме още над 200 години, прогнозират авторите на доклад на Световния икономически форум (СИФ).

Изследването, което обхваща 149 страни, сочи, че има подобрение в заплащането спрямо миналата година, когато разликата между възнагражденията за мъжете и жените се бе увеличила за първи път от 10 години, предаде АФП, позовавайки се на доклада на СИФ.

Участието на жените в политически живот за сметка на това намалява. Същото важи и за достъпа им до системите на здравеопазване и образование, отбелязват авторите на доклада.

При сегашния темп неравенствата между мъжете и жените в повечето области ще бъдат премахнати едва след най-малко 108 години и ще бъдат необходими 202 години, за да се намали неравнопоставеността им на трудовия пазар, подчертават експертите на СИФ.

Годишният доклад за равенството изследва ситуацията в четири области: образование, здравеопазване, политика и трудов пазар.

След години на непрекъснат напредък в образованието, здравеопазването и участието в политическия живот, в тези три области тази година мястото на жените се свива, подчертава СИФ.

В областта на трудовия пазар напредък има, но той не е голям, защото разликата в заплатите продължава да бъде близо 51 на сто. А делът на жените на ръководни постове вече е 34 на сто в световен мащаб.

В същото време обаче изследването сочи, че пропорционално към днешна дата на трудовия пазар има по-малко жени, отколкото мъже, най-вече заради последиците от автоматизацията на работните места, които традиционно се заемат от жени.

Жените са слабо представени в секторите на дейност, които са в растеж и изискват умения и познания в науката, технологиите, инженерството и математиката.

Жените са едва 22 процента от специалистите в сектора на изкуствения интелект, констатират авторите на доклада.

Ситуацията с равенството на половете е различна в отделните страни и региони.

И докато страните от Западна Европа са в състояние да заличат разликите между жените и мъжете през следващите 61 години, то в Близкия изток и Северна Африка това ще отнеме 153 години, прогнозира СИФ.

За пореден път скандинавските страни са начело в класацията. Най-голяма степен на равенство има в Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия.

За сметка на това Сирия, Ирак, Пакистан и Йемен са страните с най-големи неравенства между мъжете и жените.

Сред 20-те най-големи икономики в света Франция е начело, заемайки 12-о място в световната класация, следвана от Германия, която е на 14-о място, Великобритания (15-о), Канада (16-о) и Република Южна Африка (19-о).

САЩ продължават да отстъпват позиции, слизайки от 49-о на 51-о място.