Организацията на протестиращите, известна вече като "жълтите жилетки", планира за блокира Франция на 17 ноември с искане за по-ниски цени на горивата. Протестът е посочен като национален и организаторите вярват, че във всички градове недоволните ще излязат.

Двете водещи търговски вериги в сектора с горива във Франция обявиха, че през ноември ще предлагат в обектите си продукти с относително по-ниски цени в отговор на гнева на клиентите от плановете на правителството да повиши акцизите, съобщава Ройтерс.

Правителството твърди, че поскъпването на цената на горивата е основно заради покачването цените на петрола в света, а акцизите трябва да финансират програмите за ограничаване на вредните парникови емисии.

Президентът Макрон не показва признаци да готовност да отстъпи. В понеделник той написа в "Туитър", че "... разбирам нетърпението, чувам гнева. Намираме се посред дълбоко преобразуване на обществото ни, което засяга нашата работа, потреблението и начина ни на транспорт. Взимаме смели решения, за да успеем".

Преди това той обясни, че предпочита облагането на горивата пред това да има облагане на доходите на работещите.

От началото на годината дизелът е поскъпнал с 18% (до средно 1.52 евро за литър), а Франция е страна, в която десетки години това гориво се субсидираше от държавата и се използваше от до три четвърти от колите.

При бензините поскъпването е по-малко - 11% до 1.56 евро за литър, показват данни на федерацията на френската петролна индустрия (UFIP).

От 1 януари 2018 г. "зеленият данък" добави 7.6 евроцента към литър дизел и 3.9 евроцента към литър бензин. От 1 януари 2019 г. ще се добавят още 6.5 евроцента и 2.9 евроцента съответно.