Българските земеделци и животновъди ще получат близо един милиард лева - от 18 октомври до края на годината. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева. Тя и премиерът Бойко Борисов посетиха 15-тото юбилейно "Национално животновъдно изложение Сливен 2019".

Танева посочи, че е планирано на 18 октомври Държавен фонд "Земеделие" да започне плащанията по Националната преходна помощ за говеда, овце-майки и кози-майки, които не са под селекционен контрол. През ноември ще бъдат изплатени средствата по de minimis, както и държавната помощ за зимните пръскания, чиито прием е отворен и в момента. "На 1 декември ще започне изплащането по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни на 100%. Планираме това да приключим до 9 декември. След това ще стартира най-голямото плащане за всички земеделски стопани - по Схемата за единно плащане на площ", обясни Десислава Танева, цитирана в съобщение на МЗХГ. Тя увери, че работата по картата за допустимия слой върви по график и именно това ще направи възможни плащанията.

Продължаваме с изплащането на държавната помощ за пчели за зимните пръскания, на 1 декември - обвързаната подкрепа за всички категории животни, всички схеми на сто процента окончателни плащания, разясни графика тя. По думите й, за пръв път в обичайната практика, за първа година, до 20 декември ще бъде платена мярка 13-1 (необлагодетелствани райони). Парите ги има - национални и европейски, увери Танева.

Бойко Борисов и Десислава Танева сред земеделци и животновъди на "Национално животновъдно изложение Сливен 2019"

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

С Горанов (министъра на финансите Владислав Горанов - бел.реп.) и Танева сме се разбрали преди Нова година, около Коледа, да направим всички плащания и хората да са доволни, обобщи премиерът Бойко Борисов.

Мъж, облечен с тениска с лика на Бойко Борисов по време на Националното животновъдно изложение Сливен 2019"

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

На изложението се представят повече от 600 селскостопански животни, демонстриращи богатото биологичното разнообразие на страната ни и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите.