Дружеството "Сортови семена елит" ЕАД саботира действията на правителството, както и успокояването на пазара. Настоящото ръководство е назначено от правителството на ГЕРБ. Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов на пресконференция днес във връзка със закупуването на необходимите количества зърно за продоволствени цени.

Иванов призова ръководството на дружеството да подаде оставка и да спре да възпрепятства работата на правителството.

"В Министерски съвет ще бъдат представени алтернативни варианти, каза още Иванов. - Хората в дружеството подадоха и своите заявление за напускане, с което блокират процедурата да бъдат сменени. Защото по договор трябва да спазят едномесечно предизвестие, преди да бъдат смени от управата на дружеството."

Иванов допълни, че с това се забавят необходимите мерки, които правителството е взело, за да защити българския народ.

"Безотговорно е в момент на умишлена спекула, засягаща цените на горивата и основни храни, да саботират действията на институциите", заяви земеделският министър.

Той обясни, че Министерство на земеделието е започнало да разработва резервни варианти, които да бъдат разглеждани в МС с други структури на министерството.

"Това е едно грубо и грозно действие от страна на представители на партия ГЕРБ, каза Иванов. - Това е част от кампанията, която се опитва да постави на колене българската държава и нейните граждани."

Министърът обясни, че дружеството не е в ликвидация и предметът му на 100% съответствал на целите на изкупуването, заради което било избрано. Причината да не стане чрез "Държавния резерв" била, че отпуснатите от правителството 1,1 млрд. лв. не били средства от централния бюджет, а под линия - от даден и върнат заем от енергетиката.

Всичко това може да забави изкупуването на зърното с месец. Условие към производителите и търговците, от които ще бъде купено е да осигурят и съхраняването му.

След среща с представители на производители на плодове и зеленчуци министър Иванов каза, че е получил тяхното уверение, че протестите им да бъдат прекратени.