Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани влизането в страната на транзитно преминаващи за Турция камиони от 67 държави от цял свят, предаде БНР.

Забраната се налага заради извънредното положение в страната заради разпространението на коронавируса в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация пандемия.

Заповедта е от днес и с нея временно се забранява влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Турция и пристигащи от следните държави:

Германия, Ангола, Австрия, Азербайджан, Бангладеш, Белгия, Обединени арабски емирства, Великобритания и Северна Ирландия, Алжир, Джибути, Чад, Чехия, Китай, Дания, Доминиканска република, Еквадор, Екваториална Гвинея, Мароко, Кот д'Ивоар, Филипини, Финландия, Франция, Гватемала, Корея, Грузия, Индия, Нидерландия, Ирак, Иран, Ирландия, Испания, Швеция, Швейцария, Италия, Камерун, Канада, Черна гора, Казахстан, Кения, Колумбия, Косово, Кувейт, Северна Македония, Латвия, Ливан, Унгария, Египет, Монголия, Молдова, Мавритания, Непал, Нигер, Норвегия, Узбекистан, Панама, Перу, Полша, Португалия, Словения, Шри Ланка, Судан, Саудитска Арабия, Тайван, Тунис, Украйна, Оман и Йордания.

Снимка: БТА

Близо 40 километра е колоната от товарни автомобили на българо-турската граница при ГКПП "Капитан Андреево". Трафикът е затруднен от щателните медицински прегледи, които турската страна прави на влизащите шофьори заради коронавируса.

За последното денонощие на ГКПП "Капитан Андреево" са били обработени 1532 товарни автомобила.

Вече са осигурени пакети с храна, вода и дезинфектанти за бедстващите шофьорите, които чакат на ГКПП-то. Дарението е направено по инициатива на Българско-турската търговско-индустриална камара и лично на председателя на Управителния ѝ съвет Фикрет Индже.

Снимка: БТА

Камарата, чието седалище е в Шумен, е осигурила 60 000 лева за дарението, съобщи Венцислав Венков - изпълнителен директор на сдружението:

"Осигуриха 2 500 пакета с хранителни продукти за шофьорите, които са на границата на "Капитан Андреево". Знаете, там опашката е от близо 50 км. и хората се оплакваха, че те нямат никакви средства за храна, вода, дезинфектанти. Тези 2 500 пакета, искам много ясно да подчертая, не са само за турските шофьори, а са за всички, които са на границата и чакат да преминат. Те вече са раздадени".

Пакетите са част от даренията, които Българо-турската търговско-индустриална камара прави в условията на криза. Досега нейните членове са събрали и близо 140 000 лева в помощ на шуменската болница.