В Русия е постигнато политическо съгласие между двете държави както за доставка на руски газ през Турция, така и за разговори в посока АЕЦ "Белене". На 12 юни българска делегация заминава за Брюксел, където ще представи вариантите за завой на "Турски поток".

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която бе заедно с премиера Бойко Борисов на посещение в Москва.

България през последните дни се надяваше да договори изграждането на "Български поток" чрез директна доставка през Черно море, но това не се случи.

Разговорът беше в дух на конструктивен диалог. Имаше изключително прагматичен подход и от двете страни, каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката.

"Оттук нататък договореностите за "Турски поток" ще се постигнат в следващите месеци", посочи тя. "На такова високо ниво няма как президентът Путин и премиерът Борисов да седнат да разпишат всички договорености", коментира Теменужка Петкова.

Попитана има ли страната ни финансова възможност да участва в един такъв проект тя уточни: "Булгартрансгаз" е в много добро финансово състояние. БЕХ също. Отчетната 2017 година ще реализираме печалба от малко над 100 млн. лева".

"Финансовото състояние на българската енергетика наистина е добро. Разполагаме с инфраструктура, която би могла да бъде използвана в такъв проект. По всяка вероятност ще трябва да се изгражда и нова", каза още енергийният министър.