Контролът на вноса на отпадъци да се извършва по механизма, по който се контролира движението на рискови акцизни стоки, отбеляза министърът на околната среда и водите Емил Димитров след среща с представители на рециклиращия сектор.

Взаимстваме механизма от контрола върху рисковите стоки, който Националната агенция по приходите (НАП) въведе - ще има гранични пунктове, през които ще минават стоките, GPS-и ще проследяват движението, ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва, каза Димитров.

Срещата се проведе по инициатива на представителите на рециклиращия сектор само ден, след като главният прокурор Иван Гешев разпореди разследванията за вноса и депонирането на отпадъци да минат под специалния надзор на прокуратурите в няколко града, сред тях Плевен, Бургас, Варна. 

Ще има и друга среща идната седмица, каза министърът и добави, че след като се разбере с представителите на бранша, ще докладва на премиера.

Димитров отбеляза още, че ще бъдат въведени няколко кода за рискови стоки, които ще са под особен контрол, за да не се затруднява цялата индустрия. Той допълни, че търсят баланс, така че контролът от една страна да е ефективен, от друга - да е максимално бърз, и от трета страна да не излезе много скъп за бизнеса.

От Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на рециклиращата индустрия, Българската асоциация по рециклиране и Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба са направили своите предложения. Според тях трябва да се въведат банкови гаранции за всички оператори и видеонаблюдение, обясни Добри Митрев от БСК.

Трябва да се въведе национална информационна система за отпадъците, да бъдат създадени и критерии за компаниите, които са в "светлата част" на българския бизнес - редовно плащат данъци, възнаграждения и осигуровки на персонала си и са корпоративно социално отговорни, посочи той. Митрев отбелязва, че много често сега контрол се осъществява предимно към редовните в бизнеса.

От веригата трябва да се изхвърлят тези, които са в сенчестата част, категоричен е министърът. Сега със свои сили и средства ще се опитаме максимално да ги притиснем в ъгъла, допълни той. Предвиждат се по-сериозни мерки и за хората, които дават площадки за нерегламентирано депониране на отпадъците. Ако има проблеми с тях, обмисляме да отнемаме разрешението и за площадките, заяви Димитров.