Ски сезонът се открива днес в Австрия. В някои провинции стартът ще бъде даден ден или два по-късно. Властите наложиха много ограничения и мерки за безопасност, които трябва да се спазват в курортите, съобщи БНТ.

Масовото ваксиниране в страната срещу Covid-19 започне на 27 декември. Идеално подготвени, пистите очакват ски ентусиастите. Но и тук тази година всичко ще е различно. Виена обяви пълно затваряне на страната от 26 декември до 18 януари, но ски ще могат да се карат.

Властите обещават да гарантират най-важното. "Подготвени сме за тази ситуация и вярвам, че можем да осигурим безопасна зима", заяви съветникът по сигурността на провинция Форалберг Кристиан Гантнер. Маските са задължителни във всички закрити лифтове, а служители по сигурността ще бдят за това дали са поставени правилно и дали изобщо се носят в кабинките.

"По склоновете ние ще присъстваме чрез нашите служители от алпийската полиция, за да гарантираме безопасността и спазването на всички правила", каза директорът на полицията в Долна Австрия Франц Поп. Тази зима скиорите в Австрия трябва да са подготвени - удоволствието за тях ще е само от спускането по пистите и трябва да забравят за малки радости като чаша топъл шоколад или обяд до пистата.

В заведенията няма да има храна, дори за консумация навън. Хотелите са затворени. Това означава, че скиорите трябва да имат предвид липсата на възможност за пренощуване близо до ски зоните. В Долна Австрия картите за ски се продават само онлайн, а потвърждението на резервациите онлайн е задължително. За празниците в страната е забранено събиране на повече от 10 възрастни от 10 домакинства. Заведенията за хранене остават затворени.