Бензиностанциите в Италия постепенно затварят - първо тези по магистралите, а след това и останалите.

"Новината е проекция на всичко, което се случва в Италия. Ние като сериозна организация на бранша сме взели мерки това да не се случи. Имаме няколко плана. Разбира се, има и песимистични такива. В най-песимистичния наш сценарий ще се случи и това", коментира пред БНР Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

На първо време са направени ограничения в екипите, затворени са ресторантите към бензиностанциите, предлагат се основно пакетирани стоки. В обектите, в които не може да се гарантира достатъчна хигиена в епидемиологичната обстановка, е преустановена продажбата на топли напитки, дори в картонени и пластмасови опаковки, обясни Терзиев:

"Най-страшно е, когато загубим под карантина персонал. Не говорим за един или двама човека, говорим за цяла смяна."

Относно казуса с тоалетните на бензиностанциите, някои от които са били затворени, Терзиев отбеляза: " Аз не си спомням бензиностанциите да са поемали ангажиментите, да са сключили договор с обществото да изпълняват функциите на обществени тоалетни, но го правим."

Терзиев се позова да думите на оглавяващия Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, че са необходими "фанатични" мерки за хигиена заради устойчивостта на коронавируса върху повърхности.

"В настоящия момент ние нито разполагаме с предпазни средства, нито с дезинфектанти, които да гарантират безопасността на нашите клиенти", поясни Живодар Терзиев по въпроса за почистването на санитарните помещения.

Дори да се стигне до хипотезата затваряне на бензиностанции, те не могат да останат без човек заради превенцията за възникване на аварии, допълни още той

Кой зарежда?

На клиентите не е забранено да зареждат гориво сами, почистват се ръкохватките, т.нар. пистолети, друг е въпросът с какви препарати се прави това и дали те са адекватни, заяви още Терзиев.

"При възникването на по-сериозен сценарий, първото нещо, което ще преустановим, е зареждането на пропан-бутан и на метан", каза Терзиев. При пропан-бутана се наблюдава сериозен спад заради блокирането на таксиметровия бизнес и зареждането на малки търговски обекти.

Намалява потреблението

В градовете се регистрира намаляване на продажбите на гориво по обективни причини, това не важи за товарния трафик, изтъкна още Живодар Терзиев. "Понижението е над 30%, вероятно е 40. Всеки ден е осезаемо по-надолу и по-надолу."

"Имаме ли персонал, независимо от броя на клиентите, които посещават обектите, те ще работят", увери експертът.