Алианц (Allianz), най-голямата европейска застрахователна компания, призова за унифицирани стандарти за сигурност при ползването на мобилни телефони вместо ключове за отваряне и запалване на автомобила, предаде ДПА.

Компанията, чиято централа се намира в Исманинг край Мюнхен, уточни, че очаква мобилните телефони да изземат ролята на автомобилните ключове в Европа през следващите три до пет години.

Стандартизирането на изискванията за сигурност ще помогне да се гарантира, че крадците на коли няма да се възползват от този преход, отбелязва Алианц.

Мерцедес (Mercedes) вече предлага такава опция за мобилен телефон.

На мнение сме, че до три, четири или пет години това ще бъде една доста разпространена оферта, каза ръководителят на технологичния център на Алианц Кристоф Лаутервасер.

Алианц призовава копирането на виртуални ключове да бъде блокирано, като само собственикът да има право да дава разрешение за това с мобилен телефон да се отключва колата му.

Според застрахователя трансферът на данни между мобилните устройства и колата трябва да е обект на криптиране, а системата трябва да има протокол, който да може да показва кой шофира определена кола и кога.

В началото на 90-те години Алианц реагира на скока на кражбите на автомобили като настоя за въвеждане на имобилайзерите, които сега са широко разпространени.