Засилени проверки в зимните курорти започва от утре Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Акцията ще продължи до 10 март 2023 година, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

На териториите на Областните дирекции по безопасност на храните София-град, София-област, Смолян и Благоевград ще се проверяват обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. и такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с места за настаняване и/или предлагащи услугата "all inclusive" и други.

Проверките в курортите имат за цел да установят произход и правилно съхранение, както и срокове на съхранение на суровини и храни, съответствие на сграден фонд и оборудване. Инспекторите ще обърнат внимание дали са осигурени подходящи условия за измиване и дезинфекция, подходящо работно облекло и лични предпазни средства.

Засилени проверки на БАБХ имаше през последните две седмици в обектите за производство и търговия с риба във връзка с Никулден.