Започна редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в България. Домакин на откриващата среща беше вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, съобщи финансовото министерство.

Екипът на Фонда с ръководител Жан-Франсоа Дофан ще проведе до 15 април консултации и срещи, за да направи годишния преглед на българската икономика, т. нар. консултации по член IV от учредителния договор на МВФ.

По време на мисията ще бъдат обсъдени тенденциите и рисковете, свързани с инфлационните процеси, войната в Украйна, развитието на конкурентоспособността и пазара на труда, ключовите приоритети на Националния план за възстановяване и устойчивост и други.

Това е първата мисия на МВФ от началото на управлението на кабинета "Петков". Тя пристига и в разгара на надпреварата за избор на нов управител на БНБ, тъй като Димитър Радев е с изтекъл мандат от юли миналата година. Ако до 15 април парламентът вземе решение по кандидатурите на Андрей Гюров и Любомир Каримански за поста на гуверньора, експертите от МВФ ще са в България при ключовата рокада.