Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 ще проведат виртуална среща днес под председателството на Саудитска Арабия. Те ще обсъдят как да подкрепят бързото и устойчиво възстановяване на световната икономика. Това съобщи Саудитската агенция по печата, цитирана от Ройтерс.

На срещата ще бъдат дискутирани промени в плана за действие на Г-20 за подкрепа на световната икономика по време на пандемията от коронавируса, както и напредъкът, постигнат в инициативата на Г-20 за замразяване на плащанията по обслужване на дълговете. Очаква се да бъде разглеждано предложението за удължаването на инициативата до 2021 година.

Вчера Ройтерс съобщи, че страните от Г-20 ще удължат замразяването на дълговете на бедните държави заради пандемията от новия коронавирус с още шест месеца. Агенцията се позова на проект на съобщение на предстоящото днес онлайн заседание.

Ново проучване на Световната банка в понеделник показа, че външните задължения на страните, които отговарят на условията за облекчаване на дълговете от страна на Г-20, са се увеличили с 9,5% през 2019 г. до 744 млрд. долара дори преди пандемията.

Световната банка предупреди, че заради пандемията и давещите се икономики, допълнително 150 милиона души могат да бъдат изтласкани в крайна бедност до края на следващата година.

Подготвителните срещи между представителите на страните от Г-20 включваха интензивни дискусии, според многобройни източници, запознати с преговорите, като агенциите отбелязват, че Китай, Турция и Индия са се противопоставили на някои от обсъжданите решения, които биха ги поставили в неблагоприятно положения при бъдещи отписвания на дългове.

Пекин например, както заявиха източници, близки до преговорите, заяви, че не би могъл да се ангажира с бъдещо намаляване на дългове, такова, каквото се предлага, тъй като това би противоречало на китайското законодателство.Наред с това Китай не участва в преговорите с всички свои държавни институции, които са кредитори на бедни държави, което допълнително усложнява развръзката.

Едно възможно решение може да бъде всяка държава да работи според "вътрешни процедури за одобрение", каза друг източник.

В средата на април министрите на финансите и централните банкери от Групата на двайсетте водещи икономики (Г-20) плюс Парижкия клуб (държавите кредитори) договориха съгласуван подход за замразяване на плащанията по обслужването на дълговете за най-бедните страни в света. Мярката беше договорена със срок от 1 май до края на 2020 г.

Към този момент 43 от 73, отговарящи на условията държави, отлагат плащания за малко повече от 5 млрд. долара по официални двустранни кредитни споразумения. Но това е по-малко от половината от облекчението, което би било възможно, ако всички държави длъжници бяха поискали отсрочване.

Инициативата за облекчаване на дълговото бреме беше тълкувана като огромно постижение в помощ на най-бедните държави в стремежа да се справят със здравните и икономически последици на коронавируса. Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви през април, че СБ ще търси начини да разшири още повече подкрепата за най-бедните страни.

Тогава Малпас призова и търговските кредитори (Лондонския клуб) да подкрепят облекчаването на дълговото бреме на най-бедните страни. Те не могат просто да се възползват от отмяната на дълговите плащания от официалните двустранни кредитори, отбеляза тогава Малпас.

Кредиторите от частния сектор се вслушаха в призива и в края на месец май представиха "инструментариум", който според тях ще проправи пътя към облекчаване на дълга на бедните страни, засегнати от новия коронавирус.

Днес обаче наблюдателите отчитат, че частните кредитори ги няма, което остава проблем.

В средата на юли Международният валутен фонд призова финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 да обмислят удължаването на мораториума върху дълговете на най-бедните страни и след края на годината, както и да работят за по-голямо участие на частния сектор.

На това същия месец финансовите министри и централните банкери на страните от групата на 20-те водещи световни икономики обещаха да продължат да използват "всички достъпни политически инструменти", за да се борят срещу коронавирусната пандемия и да укрепват световната икономика.

Дейвид Малпас на свой ред изтъкна, че мораториумът върху дълговете трябва да бъде удължен до края на 2021 г. и подчерта, че са необходими спешни действия, защото ситуацията в развиващите се страни става все по-тежка.

В началото на октомври МВФ одобри удължаване с още половин година на програмата си за частично облекчаване на дълговото бреме на 28 развиващи се страни - в срока от 14 октомври 2020-а до 13 април 2021 година. За целта ще бъдат похарчени общо 277 милиона долара.

Страните, които ще се възползват от подкрепата на МВФ, са Афганистан, Бенин, Буркина Фасо, Бурунди, Централноафриканската република, Чад, Коморските острови, ДР Конго, Джибути, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Гвинея Бисау, Хаити, Либерия, Мадагаскар, Малави, Мозамбик, Непал, Нигер, Руанда, Сан-Томе и Принсипи, Сиера Леоне, Соломоновите острови, Таджикистан, Танзания, Того и Йемен.