България е една от най-енергоемките държави в Европейския съюз, имаме много работа в тази посока. Това заяви пред БНР заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Парите по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" са почти два и половина пъти повече от предишния програмен период, подчерта той.

"Най-голям ресурс е заделен именно за подобряване на енергийната ефективност в сградите. В енергетиката винаги сме се опитвали да бъдем иновативни и градивни. Средствата, които ще бъдат изразходвани, ще бъдат насочени не към сгради от клас C и просто да се сменя дограмата и да се прави изолация, а искаме сгради клас А - най-високото ниво на енергийна ефективност, плюс сгради, които да бъдат близо до нулевото потребление или да произвеждат сами своята енергия, т.нар. "умни сгради". Средствата ще бъдат насочени изцяло и само към сгради, които са обществено достъпни - сгради на общини, областни управи, болници, детски градини, старчески домове, публични сгради. Максималната стойност, която ще отпускаме като безвъзмездна финансова подкрепа към общините да достига 1,2 млн. евро, а минималната стойност ще бъде 200 хил. евро. В зависимост от това каква визия има Общината, ще имат възможност да кандидатстват както за изграждане на изцяло нови сгради, така и да бъдат рехабилитирани съществуващи сгради, които да достигнат клас А", каза зам-министърът.

Станков подчерта, че санирането на сградите продължава.

Проектите за геотермална енергия също са насочени към публичните сгради, каза зам.-министърът. По думите му, има предвидени около 5 млн. лева, които ще бъдат насочени към бизнеса - за възобновяема и геотермална енергия.

Жечо Станков обяви също, че по програмата за енергийна ефективност, насочена към гражданите за ускорена газификация, се дават до 1200 евро. Той призова хората да се обърнат към газовите компании за кандидатстване.

В Бургас ще се проведе конференция "Почти нулево енергийни сгради". Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност, който е един от организаторите на конференцията, посочи пред БНР:

"От началото на тази година вече всички нови публични сгради трябва да постигат стандарт "почти нулево енергийна сграда". Задължени са по условията на директивата за енергийните характеристики на сградите, а и по нашето законодателство. ... Само дефиниция и дори наличието на сериозни финансови стимули няма да решат проблема, няма да помогнат за това хората, които строят и ползват сградите, да разберат какви са ползите. Знанието какво да очакваме от тези сгради е това, което ще стимулира пазара и всички заинтересовани страни да работят заедно за постигането на наистина качествени сгради".

Инж. Румен Христов е построил първата такава сграда - почти нулево енергийна. По думите му, по отношение на законодателството в България няма никакви ограничения и проблеми в тази насока.

"Цената на инвестицията във фотоволтаични панели драстично падна, когато паднаха антидъмпинговите мита на ЕС спрямо китайските производители - това беше септември 2018 г. Есента имаше едно осъзнаване на бранша. В момента всичко е във възход. В момента има повече работа, отколкото квалифицирани кадри, за да се промени бързо картината и да догоним Гърция например. Смятам, че до 1-2 години ще я догоним".