След година на бурен растеж за възобновяемата енергия в Европа, недооценените акции на ютилити компаниите сега печелят подкрепа от пазара като горещ сектор за 2021 г., защото именно преносните и разпределителните компании ще играят важна роля в прехода към зелена енергия.

Подпомогнати от правителствени политики като "Зелената сделка" на Европейския съюз и екологичните, социалните и управленските проблеми на инвеститорите, компаниите за възобновяемите източници на енергия, включени в общия европейски индекс Stoxx Europe 600, значително изпревариха дружествата за комунални услуги, информира агенция Bloomberg.

Докато победителите в пандемия от коронавирус, като акциите на технологичните компании, губят подкрепата на инвеститорите в последното рали на акциите, подхранвано от новината за ваксини, то устойчивите компании останаха подкрепени, подпомогнати и от победата на президентските избори в САЩ през ноември от Джо Байдън. Именно той обеща програма за чиста енергия. И все пак комуналните услуги като цяло са печелили доста скромно до момента през тази година на борсите.

3е-news.net

Много ютилити компании са се позиционирали да се възползват от възможностите, които им предоставя зелената енергия, след като са "изчистили" портфолиото си през последните няколко години, каза Сам Ари, анализатор за индустрията в UBS AG. "Преминахме от свят, който преди пет години всъщност нямаше климатични цели и сега сме в този, при който това са най-важните цели във всички сектори", каза той.

"Някои анализатори предупреждават, че активите от вятър и слънце могат да бъдат по-неравномерни през 2021 г., тъй като оценките изглеждат напрегнати. В същото време комуналните услуги може да се окажат по-нискорисков начин за вложения при растежа на зелената енергия, отколкото акциите от възобновяеми източници", смята Урсула Тонкин, ръководител за стратегиите в инфраструктурния инвеститор Whitehelm Capital Pty Ltd. "В дългосрочен план костенурката вероятно ще надмине заека", каза тя. "За всяка нова слънчева, вятърна или батерийна инсталация мрежата трябва да се разширява, за да може да я поеме.", припомня анализаторът.