През юни годишната инфлация в еврозоната се забави до най-ниско ниво от година и половина в резултат на по-слаб растеж на енергийните цени и на цените на услугите, показват предварителните данни на Евростат, които вероятно ще засилят пазарните очаквания, че ЕЦБ ще предприеми нови стимулиращи икономиката и инфлацията мерки на следващото си редовно заседание през септември.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната нарасна очаквано през юни с едва 1,1% на годишна база след повишение с 1,3% през май, като това е най-ниската инфлация в региона от февруари 2018-а година, когато тя също нарасна с 1,1 на сто.

Забавянето на инфлацията е в резултат на много слабо увеличение с 0,6% на енергийните цени след тяхно повишение с 1,7% месец по-рано и на по-сдържан растеж на цените на услугите с 1,2% след повишение с 1,6% през юни. Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия пък нараснаха през юли с 2.0% след повишение с 1,6% през юни.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) пък се забави до едва 0,9% от 1,1% през юни. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Данните за продължаващо отслабване на инфлацията определено няма да бъдат приветствани от ЕЦБ и ще засилят очакванията, че на заседанието през септември централната банка ще намали и без това рекордно ниските си отрицателни лихви и ще рестартира програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", която беше преустановена в края на 2018-а година.