Европейците отдават първостепенно значение на цената и произхода на хранителните продукти и са добре информирани за евентуалните опасности за тяхното здраве, които могат да стигнат до трапезата им. Това са заключенията от проучване на Европейския орган за безопасност на храните, цитирано от Франс прес и БТА.

Всеки втори европеец (55 процента) е с "повишена чувствителност" към въпросите за хранителната безопасност, според критериите, определени от Евробарометъра на Европейския орган за безопасност на храните. Това означава, че вече са чували да се говори за определени рискове за хранителните продукти. Става дума за остатъци от пестициди или замърсители, вредни хранителни добавки, антибиотици или микропластики, които проникват в месото или рибата.

Това проучване, което е публикувано във връзка с днешния първи "Световен ден на хранителната безопасност", не е правено от близо 10 години. Оттогава общественият дебат стана много по-открит на фона на многобройни скандали: фипронил в яйцата, полемики за остатък от глифозат и разваленото месо, внесено от Полша.

Хранителната безопасност обаче е само един от факторите при избора на хранителни продукти, цитиран от 50 процента от анкетираните. Другите са произходът на храните (53 процента), цената (51 процента) и вкусовите качества (40 процента), след това с по-малко гласове се нарежда хранителното съдържание (44 процента). Етиката и религиозните вярвания не се вземат толкова под внимание (само 19 процента).

Във Франция анкетираните се интересуват много повече от безопасността на храните, отколкото е средната стойност при европейците (60 процента спрямо 40 процента). Наред с кипърците, финландците и жителите на Люксембург французите са сред най-заинтересованите.

"Успокояващо е да отбележим, че европейците не са много обезпокоени от храните на трапезата си. Мисля, че това не е случайно, а е по-скоро благодарение на напредъка на науката и технологията, който допринесе за подобряване на хранителните норми и хигиената". Това коментира изпълнителният директор на Европейския орган за безопасност на храните Бернхард Урл, цитиран в комюнике.

Проучването е направено сред 27 655 души в 28 страни на ЕС между 9 и 24 април.