В два поредни дни Европейската комисия съобщава за българки, които поемат важни позиции в администрацията на изпълнителния орган на Европейския съюз. Във вторник разбрахме, че Биляна Сиракова става първия координатор на ЕС по въпросите на младежта, а днес - че Илияна Цанова поема поста на заместник-генерален директор в ЕК.

Каква е позицията на Биляна Сиракова

Дългогодишният служител на Европейската комисия Биляна Сиракова бе представена вчера като първия координатор на ЕС по въпросите на младежта. Целта на нейната работа е повишаване на сътрудничеството и споделянето на знания в областта на младежта сред службите на ЕК, се пояснява в съобщение по този повод, информира БТА.

Сиракова ще работи по въпросите на заетостта, образованието, здравеопазването, природата, демокрацията, културата. Тя ще действа в тясно сътрудничество с различни младежки заинтересовани страни и ще предава техните послания на ЕК. Длъжността на Сиракова е нова и е част от предложенията на комисията за европейска стратегия младежта до 2027 година.

Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел изрази очакване работата на Сиракова да допринесе за всички политики на комисията, включително при обсъждането на бъдещето на ЕС.

За какво ще отговаря Илияна Цанова

Европейската комисия съобщи днес, че назначава българката Илияна Цанова за заместник-генерален директор на генералната дирекция по бюджета.

Цанова ще отговаря от 1 септември за вземането и отпускането на заеми и други финансови дейности на бюджетната дирекция на комисията.

Цанова има 20 години опит в международното развитие и инвестиционното банкиране, в ръководството, както и отлични преговорни умения, което я прави много подходяща за работа със средствата за икономическото възстановяване на ЕС след пандемията, се отбелязва в съобщението.

Допълва се, че Цанова е била заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции и на различни ръководни длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие. Цанова сега работи като председател на надзорния съвет на дружеството "Софкънект" (SofConnect) (концесионер на Летище София - б.р.).

До 2020 г. тя бе заместник-изпълнителен директор на фонда за стратегически инвестиции на ЕС с бюджет от 26 милиарда евро от ЕС и Европейската инвестиционна банка, посочва комисията.

Цанова отговаряше за управлението и работата на фонда за стратегически инвестиции на ЕС и има опит от над 10 години в областта на банковото развитие и устойчивото финансиране с ЕБВР, отбелязва ЕК.

В съобщението се отчита, че Цанова за кратко е била вицепремиер по управлението на европейските фондове в България служебните правителства на Марин Райков и на Георги Близнашки.