Президентът на Република Корея Мун Дже-ин призова японските власти да отменят ограниченията на износа на редица технологични продукта за Южна Корея, които бяха въведени на 1 юли. Това съобщи днес агенция Йонхап и БТА.

"Призовавам Япония да отмени (ограничителните) мерки и да започне открит диалог по въпроса", заяви южнокорейският държавен глава. Мун допълни, че Сеул ще действа спокойно, за да реши проблема по дипломатически път.

Южнокорейските власти планират да изпратят в Япония през юли междупартийна делегация.

На 1 юли японското правителство реши да затегне контрола върху износа за Южна Корея на три вида материали, необходими за производството на плупроводници и различни електронни устройства. Сега за доставките им трябва да се получават отделни разрешения.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Нипон стийл енд Сумитомо метал (Nippon Steel & Sumitomo Metal), трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

Японското правителство не приема подобни съдебни решения и твърди, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 година.