Южнокорейската централна банка съобщи, че икономиката на страната се е свила за първи път от 22 години през 2020-а, тъй като пандемията от коронавируса е унищожила работни места в сферата на услугите и е потиснала потребителското търсене, предаде Асошиейтед прес.

В предварителните данни, публикувани днес от централната банка, се посочва, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил миналата година с 1 процент спрямо 2019 година. Това е било първото годишно понижение от 1998 година, когато Южна Корея беше в разгара на тежка финансова криза, припомня БТА.

Икономическата ситуация можеше да бъде и по-лоша без износа на технологичния сектор, който е отчел растеж заради нарасналото търсене на компютри и сървъри, след като пандемията принуди милиони хора по света да работят дистанционно.

Банката очаква икономиката да успее да се възстанови леко тази година, задвижвана от износа. Според финансовата институция обаче ще е необходимо дълго време, за да може пазарът на труда да се възстанови от щетите, нанесени на услуги като ресторантьорство и транспорт.

Банката поддържа от март миналата година политиката си за рекордно ниска лихва от 0,5 процента, за да се вливат пари в икономиката. Според експерти обаче традиционните финансови инструменти, целящи да намалят стойността на заемите, са имали доста ограничено влияние по време на пандемията, която е разрушила както веригите за доставки, така и търсенето.

Сеул съобщи днес за нови 424 случая на коронавирус, с които общият им брой е достигнал 91 240, включително 1619 смъртни случая, припомня АП.