Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Република Корея информира, че негови представители ще се срещнат с японски колеги, за да обсъдят разногласията в търговските отношения между двете страни в Швейцария, съобщава БТА.

Агенция Йонхап уточни, че това ще бъде първият етап в рамките на процедурата на Световната търговска организация (СТО) по уреждането на търговските спорове по жалба на Сеул, подадена в СТО на 11 септември 2019 година по повод експортните ограничения, въведени от Токио.

В началото на юли Япония затегна контрола върху износа за Южна Корея на три вида материали, необходими за производството на съвременните полупроводници и дисплеи на различни електронни устройства.

През август Токио извади Южна Корея от списъка на страните, в които се внасят без ограничения японски наноматериали и високотехнологични компоненти и то при облекчен режим.

През септември Сеул пък изключи Япония от аналогичен свой списък на приоритетни партньори, припомни ТАСС.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решения, оспорени от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Нипон стийл енд Сумитомо метал (Nippon Steel & Sumitomo Metal) трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

Японското правителство не приема подобни съдебни решения и твърди, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 година.