"Тояга и морков" предлага председателят на Европейската комисия, който от една страна хвали фискалната консолидация на Гърция и казва, че е оптимист за навременното приключване на спасителната програма, а от друга - пледира за строг надзор и спиране на раздаваните бонуси и помощи от страна на гръцкото правителство, коментира в. "Нафтемборики".

Юнкер, който днес е в Атина и се срещна с президента Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас, дава да се разбере, че пълната реализация на предписаните от кредиторите мерки е предпоставка за формалния край на спасителната програма и че условията за строг надзор трябва да се смятат за даденост, която ще настъпи след приключване на програмата през август.

Наред с това Жан-Клод Юнкер смята да постави акцент и върху реформите и приватизацията, които правителството трябва да изпълни в рамките на неговите договорености с кредиторите.

За това обаче ще са необходими отстъпки от всички страни, за да може спасителната програма да приключи навреме, а споразумението с Гърция да обхваща всички аспекти, пише изданието, като допълва, че в дневния ред на разговорите на Юнкер в Атина фигурират и въпроси, свързани с регионалните процеси /Турция и Западните Балкани/, а също евро-турските отношения и бежанският проблем.