Японското правителство призова днес домакинствата и промишления отрасъл около Токио да пестят електроенергия през юли и август, за да осигурят стабилни доставки на електроенергия през пиковия летен сезон, въпреки че не е поставило никакви количествени цели за икономии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пазарът на електроенергия ще е поставен под по-слаб натиск в повечето региони на страната, отколкото миналото лято, когато правителството настоя за пестене на енергия в цялата страна. Това се посочва в майската прогноза на министерство на промишлеността.

Ведомството обаче е решило да отправи призив да се пести електроенергия "в рамките на разумен диапазон" през двата летни месеца в районите, където снабдяването с електроенергия се осъществява от "Токио електрик пауър къмпани холдингс 9501 Ти" (Tokyo Electric Power Company Holdings 9501.T). Очаква се коефициентът на резервите за производствен капацитет да е под 5 на сто, което е близо до минимума от 3 на сто, осигуряващ стабилни доставки.

Прогнозираният резервен коефициент за производство на електроенергия в случай на гореща вълна, която се случва веднъж на десетилетие в района на Токио, е 3,1 на сто за юли и 4,8 на сто за август, докато в други региони тези стойности са над 5 на сто за двата месеца, според министерството.

При коефициент на резервния капацитет под 3 на сто има риск от недостиг на електроенергия и прекъсвания на електрозахранването.

Миналата година най-високите температури за сезона, откакто има налични данни, обхванаха по-голямата част от Източна Япония през юни, което накара правителството да поиска от гражданите да съкратят, колкото е възможно, потреблението на електроенергия.

Правителството не е въвело никакви специални мерки за юни, но следи работата на електроцентралите и търсенето на електроенергия през юни, заяви високопоставено лице от японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността.