Японският парламент одобри търговско споразумение, договорено през септември от американския президент Доналд Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Сделката, която влиза в сила в началото на следващата година, беше гласувана днес в горната камара на парламента, след като през ноември бе одобрена от долната камара, допълва БТА.

Съгласно споразумението се отменят или съществено се намаляват митата за внос в Япония на американска селскостопанска продукция за общо 7,2 милиарда долара годишно. Митото върху вноса на американско говеждо месо се намалява от 38,5 на 26,6 процента с намерение с течение на времето да бъде сведено до 9 процента. Нулеви мита ще бъдат въведени постепенно за американското свинско месо и сирене, както и за виното.

На няколко етапа ще бъдат отменени митата за вноса в САЩ на някои японски промишлени стоки, включително автоматизирани машини. Ще бъдат понижени митата за вноса в САЩ на 42 вида японски продукти, като говеждо месо, соев сос, музикални инструменти, велосипеди. Вашингтон се съгласи да не повишава митото от 2,5 процента върху вноса на японски автомобили, както се беше заканило правителството. Според някои критици това прави сделката по-изгодна за САЩ.

Вашингтон и Токио са се договорили също през следващите четири месеца да започнат преговори за по-широкообхватен договор с изгледи той да се добие вид на двустранна зона за свободна търговия.