Износът на Япония е свил обема си с 19,2 процента на годишна основа през първата половината на финансовата 2020 година (април-септември) под влиянието на различни фактори, свързани с пандемията от Ковид-19. Това е най-големият спад за последните десет години, посочва министерството на финансите на страната в доклад, публикуван днес и цитиран от ТАСС.

Широкото разпространение на новия коронавирус доведе до значителен глобален спад в търсенето на автомобили и други основни стоки от японския износ, отбелязва ведомството.

В същото време, според доклада, през септември доставките на автомобили в чужбина на практика са се върнали на нивото, отчитано преди началото на пандемията.

Днешните данни, цитирани и от Асошиейтед прес, сочат, че само през септември общият японски износ е спаднал с по-бавен темп като признак, че щетите за търговията от коронавирусната пандемия намаляват.

Миналия месец експортът се е понижил с 4,9 процента на годишна основа, което е по-добър резултат спрямо близо 15-процентния спад за август.

Вносът се е свил със 17,2 процента спрямо минус 20,8 процента през август.

Износът за Китай е скочил с 14 процента, а доставките за САЩ са нараснали с 0,7 на сто, което е друг възможен сигнал за постепенно възстановяване. По сектори, износът на компютри към целия свят бележи скок от почти 45 процента.

През юли-септември Япония е постигнала излишък във външнотърговското си салдо, който само през септември е възлязъл на близо 675 милиарда йени (6.4 милиарда долара), допълва ТАСС. Обемът на вноса през тези шест месеца е намалял в стойностно изражение с над 17 процента. Това се дължи преди всичко на поевтиняването на петрола и втечнения газ, които страната купува изцяло от чужбина.