Японската икономика е отчела рекордно свиване от 28,1 процента на годишна база през второто тримесечие на годината, предаде ДПА, като се позова на ревизирани данни на властите. Миналия месец се очакваше, че спадът за това тримесечие ще бъде от 27,8 процента.

Това е трето поредно тримесечие със свиване на икономиката и то бележи най-големият спад от 1980 г., когато са били на разположение първи съпоставителни данни.

Японската икономика пострада тежко от коронавирусната пандемия и от увеличението на потребителския данък миналата година.

Потребителските разходи са спаднали с 7,9 процента през тримесечието от април до юни. Корпоративните инвестиции са намалели с 4,7 процента. Износът на стоки и услуги се е сринал с 18,5 процента, а този на внос с 0,5 процента.

Японската икономика влезе официално в рецесия в първото тримесечие на годината. В разгара на рецесията премиерът Шиндзо Абе обяви, че подава оставка по здравословни причини. Сега за лидерския пост на неговата партия ще се борят трима кандидати, които се регистрираха за участие - главният секретар на кабинета Йошихиде Суга, бившият външен министър Фумио Кишида и бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба.