Япония ще задължи местните автомобилостроители новите им или модернизираните им модели да бъдат оборудвани с автоматични спирачки от ноември 2021 година на фона на нарасналия брой пътни инциденти, причинени от възрастни шофьори, съобщи правителството, цитирано от агенция Киото.

Министерството на земеделските земи, инфраструктурата, транспорта и туризма също така ще приложи по-строги стандарти за системите за автоматични спирачки в съответствие с международните стандарти на ООН, които се очаква да влязат в сила идния месец.

Катастрофите, причинени от възрастни шофьори, са наболял въпрос, който трябва да бъде решен с всяка възможна мярка, посочи министърът на транспорта Кацуйоши Акаба.

Той също така предупреди за катастрофи, които може да са причинени от предоверяване на системите за автоматични спирачки и повтори призивите за внимателно шофиране.

Новата разпоредба на министерството се отнася за новите и подобрени модели, които са произвеждани в Япония и ще бъдат продавани от ноември 2021 година. Колите, които вече са на пазара, ще трябва да бъдат оборудвани с автоматични спирачни системи от декември 2025 година.

Новите модели на чуждестранни автомобилостроители ще трябва да бъдат оборудвани с автоматични спирачки от юни 2024 година, а съществуващите модели - от юни 2026 година, за да имат време производителите да се подготвят.

Над 80 процента от новите местни автомобили вече са оборудвани с автоматични спирачки през 2018 година по данни на министерството.

Автоматичните спирачки използват радари, за да засичат и следят автомобили и други обекти пред тях и могат да предупредят шофьора за опасност от сблъсък преди спирачките да бъдат приложени автоматично.

Автоматичните спирачки не работят, ако камерата, инсталирана в колата, не може да разпознава обекти на тъмно, ако пешеходец или друга кола се появят неочаквано или ако шофьорът настъпи педала за газта, отбелязва министерството.