Япония въвежда от днес нов данък от 1000 йени (около 9 долара) за излизане от страната на всички туристи независимо от националността им, информира ТАСС.

Налогът ще бъде включен в цената на самолетните или круизни билети. По този начин няма да е необходимо пътниците да извършват допълнителни действия. Изключение е предвидено за пътуващите с частни самолети, които ще трябва да плащат преди излитането. Данъкът не важи за деца до две години, транзитно преминаващи, които ще напуснат Япония до 24 часа, хора, които подлежат на депортация, както и пътници, оказали се в страната поради извънредни обстоятелства като например аварийно кацане. Няма да бъдат облагани и чуждестранни дипломати и членовете на екипажите на самолети и кораби.

Японските власти планират да използват допълнителните приходи от данъка за развитие на туристическата инфраструктура преди летните олимпийски игри в Токио през 2020 година. Според предварителни изчисления данъкът за напускане на страната ще носи около 50 млрд. йени (около 460 млн. д.) годишно.

Тази година благодарение на приходите от туристическия данък в летищата на големите японски градове, включително Токио, ще бъдат монтирани системи за разпознаване на лица. Планира се допълнителните приходи да се използват също така за ускоряване на миграционните процедури и оборудване за безналични плащания за обществения транспорт.

Подобен данък вече е въведен в редица страни, включително Австралия и Южна Корея.

В Япония, на фона на растежа на туризма, някои градове започнаха да събират и допълнителни такси, например туристическата такса от 2 до 13 щатски долара за нощувки в Киото.

Туризмът в Япония се срина сред разрушителното земетресение и цунами през 2011 година. Благодарение на различни стимулиращи мерки на властите обаче секторът се възстанови и броят на чуждестранните туристи расте всяка година. Според Токио фактори за засилването на туризма са силното увеличаване на евтините полети, свързващи страната с Китай, Южна Корея и други азиатски държави, както и облекчените условия за издаване на визи на граждани на Русия, Китай и Виетнам.

Най-много са туристите от Китай и Южна Корея, които общо са близо половината от целия туристически поток.

Същевременно японските власти планират до 2020 г. страната да посреща до 40 милиона души туристи годишно спрямо близо 28,8 милиона души през 2017 година За 2018 година прогнозите са за над 30 милиона.