Япония е напът да извърши огромна промяна в имигранционната си политика и да позволи на някои чуждестранни работници да останат за постоянно, както и да доведат семействата си, предаде Ройтерс.

По силата на закон, влязъл в сила през 2019 г., работниците в 14 сектора като земеделие и строителство имат право да останат до пет години, но без членовете на семействата си. Правителството търси начини да облекчи тези ограничения и ако ревизията бъде направена, тези работници - главно от Виетнам и Китай - ще имат право да подновяват визите си неограничен брой пъти, както и да доведат семействата си, каза представител на Министерството на правосъдието.

Имиграцията от дълго време е табу в Япония, където мнозина ценят етническата хомогенност. Натискът да отвори границите си обаче се увеличава, главно заради недостига на работна ръка, предвид намаляващото и застаряващо население на страната.

Към края на 2020 г. в Япония е имало 1,72 милиона чуждестранни работници от общо 125,8 милиона население. Те са едва 2,5 процента от всички работещи.