Японското правителство обяви данни за растежа на националната икономика, които са по-благоприятни от очакваните. С отчитане на сезонните фактори третата по големина икономика в света е нараснала с 1,8 на сто през второто тримесечие на годината благодарение на стабилните потребителски разходи и инвестиционния капитал, предаде Асошиейтед прес.

Кабинетът отчете днес, че брутният вътрешен продукт на Япония - общата стойност на произведените стоки и създадените услуги - е бил подкрепен от стабилни разходи в частния сектор, както и от държавни инвестиции въпреки слабото представяне на износа, който се е свил с 0,1 на сто. Това обаче е намаление на темпа на спад спрямо отчетените 2 процента понижение през предходното тримесечие, уточни ДПА.

Вносът е нараснал с 1,6 на сто през второто тримесечие след свиването си с 4,3 на сто през предходните три месеца.

Не са се разсеяли опасенията в региона, свързани с търговския спор между САЩ и Китай, който заплашва глобалния и регионалния икономически растеж.

Президентът Доналд Тръмп заплаши да наложи мита от 10 процента на оставащия внос от Китай, който досега не бе засегнат от наказателните мерки на САЩ, на стойност 300 милиарда долара. Пекин пък отговори с понижение на курса на юана, но малко след това го стабилизира, отбеляза АП.