Правителството на Япония реши днес да извади Южна Корея от списъка със страните, на които без ограничения и по опростена схема се доставят наноматериали и високотехнологичнти елементи, съобщиха световните агенции.

Решението ще влезе в сила на 28 август, обяви японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността. "Това са адекватни мерки, насочени към обезпечаване на националната сигурност" на Япония, заяви министърът на икономиката Хирошиге Секо, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че тези ограничения нямат за цел да навредят на японско-южнокорейските отношения.

Южна Корея изрази съжаление за решението на Япония, което окачестви като несправедливо и заяви, че ще даде твърд отговор, предаде Ройтерс.

Днешното решение е втората сериозна крачка на Токио към ограничаване на износа за Южна Корея. На 1 юли японското правителство реши да затегне контрола върху износа за Южна Корея на три вида материали, необходими за производството на полупроводници и различни електронни устройства. Сега за доставките им трябва да се получават отделни разрешения. Причина за това са подозренията, че част от тези компоненти могат да се доставят нелегално в Северна Корея. Сеул категорично отрича подобна възможност.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Нипон стийл енд Сумитомо метал (Nippon Steel & Sumitomo Metal), трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

Японското правителство не приема подобни съдебни решения и твърди, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 година.