Кипър прави втори опит за възстановяване на ферибота с Гърция, който беше прекратен преди 21 години. Министерството на корабоплаването обяви, че е открит европейски търг за избор на превозвач по морската пътническа връзка между двете страни, която се субсидира от кипърската държава, съобщи БНР.

"Новите тръжни условия са значително подобрени и много по-привлекателни в сравнение с първия конкурс", коментира заместник-министърът на корабоплаването на Кипър Василиос Димитриадис, който очаква новата покана да предизвика интерес.

Припомняме, че първият търг завърши неуспешно, без нито един кандидат, през януари тази година.

Във втората процедура правителството увеличи държавната субсидия до 5,5 млн. евро годишно - с 500 000 евро повече от предишния път, отчитайки покачващите се цени на горивата.

По-изгодни за бъдещия превозвач са и изискванията за броя двупосочни курсове, който е намален, за периода на експлоатация през годината и за капацитета на плавателните съдове.

Фериботът е важен за острова за намаляване на транспортната му изолация и като алтернатива на въздушната му връзка. Според експерти възстановяването на морската линия открива перспективи за туризма и развитието на цялото Източно Средиземноморие.

Офертите се подават до 28 януари догодина. Целта е морският маршрут да бъде открит за новия туристически сезон през май.