След икономическите загуби и свитите производствени обеми здравната криза удари и върху персонала на компаниите. Заради карантината някои предприятия вече са изправени пред риска да затворят, поради недостиг на работна сила, предупреждават представителите на бизнеса, предаде БНР.

300 000 работници и служители или около 10% от заетите у нас са били карантинирани от началото на Covid кризата. 27 000 са болничните, издадени заради коронавируса.

Според бизнеса данните показват, че някои дори са минали през карантината по два пъти, а малка част от карантинираните удостоверяват състоянието си чрез лекар.

Това пък не позволява на работодателите да предприемат мерки за заместването на отсъстващите, казва Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал:

"Има един период на голяма неизвестност, в който работодателят е изправен пред избора или да допуска контактни лица на работните им места с риск те да са заразоносители, да разпространяват заразата, или работните места просто да бъдат оставени без работници по решение на работодателя".

Така някои предприятия вече се принуждават под натиска на разпространението на заразата да затварят производства заради липсата на персонал. И ако този процес все още е в началната си фаза, работодателите не изключват обострянето на риска в следващите седмици заради пика на пандемията:

"Очаквам наистина в близко бъдеще това да създаде големи трудности в голяма част на предприятията и някои от тях да прекъснат работа заради липса на работна сила".

Поредният удар върху бизнеса засяга предимно промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл, където дистанционната работа и големите отстояния на работните места са невъзможни.