Все повече камиони, идващи от английските брегове, където бяха блокирани от понеделник, пристигат в Кале, Северна Франция. Това заяви администрацията на пристанището, според която ситуацията ще се нормализира утре, предаде Франс прес.

"Вчера регистрирахме трафик от 1000 тежки камиона, идващи от Дувър, а днес само до обед преминаха 550. С това темпо ситуацията би трябвало да се нормализира окончателно утре", заяви Беноа Роше, генерален директор на компанията, която управлява пристанищата Кале и Булон-сюр-Мер.

По изключение пристанището остана отворено и фериботите продължиха да работят на Коледа, като приемат само превозни средства от Дувър за Кале.

Що се отнася до тунела под Ламанша, концесионерът Гетлинк (Евротунел) съобщи, че 1942 камиона са се върнали във Франция, а днес до обед са преминали още 478 камиона.

Хиляди изчакаха да възобновят пътуването си, след като границите с Франция са отворени отново. Камиони преминаха бавно покрай контролно-пропускателните пунктове в Дувър и се насочиха през Ламанша и към Кале, след като Франция отвори отново частично границите си след уплаха заради бързо разпространяващия се нов вирус на COVID-19.