ЕС обяви днес намерението си да сезира Световната търговска организация (СТО), за да оспори антидъпминговите мита, наложени от Колумбия срещу замразените пържени картофи от Белгия, Германия и Холандия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Днес дадох инструкции възможно най-скоро срещу Колумбия да бъде започната процедура по уреждане на спорове в СТО", каза на пресконференция еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

Тези мерки, обявени от Богота през ноември 2018 година "са напълно необосновани и вредят на европейските компании", добави тя.

Сесилия Малмстрьом уточни, че ЕС е направил многобройни опити да стигне до споразумение с колумбийското правителство. "Всичките ни опити се провалиха", заяви тя.

Белгийската асоциация на професионалистите в сектора Белгапом (Belgapom) изрази задоволство от съобщението на ЕК, приветствайки подкрепата, която тя е оказала в тази търговска битка от самото начало.

"Много сме доволни", каза генералният секретар на Белгапом Ромен Кулс. Според него мерките, взети от Колумбия, са свидетелство за протекционизъм.

Той уточни, че Колумбия е била третата страна след Южна Африка и Бразилия с подобни антидъмпингови мерки. "Тази игра на домино трябва да спре", добави той.

Колумбийското решение засяга ограничена част от пазара.

Според същия източник миналата година Белгия е произвела около 2 милиона тона замразени пържени картофи, като 90 процента от това производство е за износ. От тях само една трета е за страни извън ЕС.