Дълго отлаганият високопланински воден проект на стойност 37 милиарда ранда (2,46 милиарда долара), изпълняван съвместно от Република Южна Африка (РЮА) и Лесото, който се сблъсква с недостиг на финансиране, закъснения заради Ковид-19 и протести в малкото планинско кралство, ще започне да доставя вода през 2027 година, предаде Ройтерс.

В отговор на въпроси на Ройтерс южноафриканското министерство на водите и канализацията съобщи, че е започнало строителството на пътища и изграждането на електрически инсталации, а затварянето на граници заради Ковид-19, не е имало "материално въздействие".

Не се очаква нарушенията заради Ковид-19 да имат съществено влияние върху планираната дата за завършване на работата по проекта и доставките на вода за РЮА ще започнат в началото на 2027 година, според министерството.

Проектът от 1984 година бе замислен в пет фази за 30 години. Целта му е да се доставят до 2 милиарда кубични метра вода годишно от Лесото до южноафриканските търговски центрове и промишлени компании като Сасол (Sasol) и Еском (Eskom).

Първата фаза започна с доставки на вода през 1996 година. Втора фаза, която включва язовира Полахли с 2,3 кубични метра и водна електроцентрала в Лесото с мощност 1200 мегавата, трябваше да бъде завършена до 2020-а.

Министерството съобщи, че 60-те хиляди ранда, от които се нуждае държавната институция, отговаряща за водните проекти, ще бъдат осигурени чрез емитиране на дългови книжа.