Водещи германски икономически институти понижиха прогнозите си за растежа на най-голямата европейска икономика до едва 0,5 на сто през 2019 г. и 1,1 на сто през 2020 година, предаде Асошиейтед прес.

Пролетната прогноза бе за растеж от съответно 0,8 на сто и 1,8 на сто.

За сравнение, миналата година германският брутен вътрешен продукт нарасна с 1,5 на сто.

Германската икономика се сви леко през второто тримесечие и повечето експерти очакват през третото да бъде отбелязан нов спад. Това ще означава, че страната ще изпадне в техническа рецесия, уточнява АП.

Институтите отбелязват политическата несигурност, включително напрежението в търговията и риска от Брекзит без сделка, намаляващото световно търсене на инвестиционни стоки като заводско оборудване, което е "специалност" на Германия, и структурните промени в автомобилния сектор.

Към момента няма сигнали за дълбока икономическа криза и необходимост от мащабни пакети за стимулиране на икономиката, каквито бяха разработени преди десетилетие в периода на финансовата криза, посочва Клаус Михелзен от берлинския институт Де И Ве (DIW).

Експертът обаче предупреди, че правителството ще сгреши, ако се придържа към политиката си за запазване на балансиран бюджет (т. нар. черна нула - бел. ред.) само заради принципа.

При все това опитите да се пести по време на низходящ етап за икономиката само ще изострят проблемите, предупреди Михелзен.

Според него хаотичен Брекзит вероятно ще заличи 0,4 процентни пункта от германския растеж през 2020 г. и 0,3 пункта през 2021 година. Перспективите обаче могат да се подобрят, ако бързо бъде постигната яснота за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.