Влогър от Молдова засне в Кюстендил филм, с който ще представи града пред няколкомилионната си аудитория от младежи, които са негови последователи в интернет и следват пътешествията му по целия свят. Владимир Караманов е впечатлен от уникалните природа, история и разположение на Кюстендил. Решил е да разкаже за този град в Югозападна България, и дори да го препоръча като близка и интересна дестинация, предлагаща възможности за посещение на четири страни в едно пътешествие.

Караманов вече е бил в България, но е представил страната ни само с Черноморието и курортите там. Сега е изненадан от възможностите и перспективите на този град в Югозападна България.

"Реших да съчетая идването си в Кюстендил с един от празниците на града - този на плодородието. Видях много гостоприемни, усмихнати хора, опитах и много вкусни плодове и зеленчуци", разказа пред БТА Караманов.

През последните три години той е посетил повече от 30 страни.

"Във видеата си показвам как живеят хората, разказвам за интересни места и събития. Давам им и полезна информация за това какви са цените на храните, услугите, транспорта", посочи молдовецът.

Караманов разказа, че пътуването за него е хоби и пътешества изцяло със собствени средства.

"Една от задачите ми при тези пътешествия е да покажа, че може да се пътува по целия свят и то с малко разходи. Купувам билети от нискотарифни превозвачи, храня се евтино, често ползвам квартири на приятели за нощувки", допълни Караманов.

Основните последователи във влога му са млади хора. Той им показва кратки, десетминутни видеа, в които се стреми да разкаже максимално много за посетените от него места.

"Често пъти моите последователи следват точно моите стъпки - купуват билети от същите превозвачи, нощуват на същите места, на които съм бил и аз", каза влогърът.

В региона на Кюстендил той първо посетил водопада в село Раждавица. Районът е известен освен с красивите водни каскади и с многообразието на фауната - десетки видове пеперуди, някои от които могат да се видят само там.

"Много ми хареса природата. Заснел съм я с дрон, за да мога максимално да покажа красотата на този край. Градът също много ми хареса - видях какви хора живеят тук - добродушни, гостоприемни, лъчезарни. Не ми хареса обаче това, че има много изоставени места. Вижда се, че доста хора са напуснали града, родните си места. Има и много разрушени и неподдържани административни сгради", отбеляза Караманов.

Самият той работи като програмист и разработва софтуер.

"За съжаление, работа няма, а интернетът позволява да се работи за западни компании. Затова и програмистите у нас са много. Техните заплати са високи, а на останалите хора - за съжаление - доста ниски", признава влогърът.

За Кюстендил е категоричен, че е очарован от града - и от хората, и от историята на града. Посетил е много музеи и разполага с голямо количество заснет материал.

"Още не съм завършил снимките и не зная какво точно ще бъде акцент във видеото, но то със сигурност ще бъде позитивно, с добри чувства", казва молдовецът.

В YouTube Караманов има 35 - 36 хиляди последователи и девет милиона гледания. Във фейсбук - около 10 хиляди приятели и няколко милиона преглеждания.

"Всичките страни, които посетих са различни, не мога да направя класация за най-интересните или най-добрите. Хареса ми навсякъде. Бях в Близкия Изток, САЩ, обиколих и половин Европа, Русия - много пъти. Навсякъде има своето очарование, хората навсякъде са различни и интересни. Няма място, на което да не ми е харесало. Но, когато ме попитат къде да отидем наблизо, където има хубава природа и история, аз категорично ще препоръчам Кюстендил", разказа пътешественикът.

"Първото, което ми харесва в Кюстендил е, че се намира на много добро място - близо до столицата, близо до Северна Македония, Сърбия и Гърция - от тук лесно може да се тръгне на път и да се посетят заедно четири страни.

Бях озадачен, че в Кюстендил има толкова богати минерални извори - това може би няма да е интересно на младежите, но ще бъде любопитно за останалите последователи на влога ми", допълни той.

Според Караманов уникалното, с което градът може да привлича много хора от чужбина е и това, че съвсем близо до него има писти за различни зимни спортове.