Нискотарифният превозвач Ryanair слага край на практиката, която позволява на пътниците да качат на борда до 10 килограма ръчен багаж, съобщи Ройтерс. От 1 ноември се заплащат, като таксата за услугата е между 6 и 10 евро.

Според новите правила пътниците ще имат право да носят "малка чанта за лични нужди", която да се поставя под предната седалка.

За багажите до 10 кг. ще трябва се плащат 6 до 8 евро, за да бъдат качени на борда и превозени в багажното отделение над седалките, или между 8 до 10 евро, за да им бъдат чекирани. От авиокомпанията обясняват промяната с основанието, че самолетите ѝ се бавят, защото пътниците носят твърде много ръчен багаж.

От Ryanair коментираха, цитирани от Ройтерс, че не очакват промяната да донесе допълнителни приходи, тъй като чекирането на 10-килограмов багаж според новата система е значително по-евтино от сегашната цена за проверки на ръчен багаж. Компанията също така увеличава допустимия размер за всички видове багаж.

В същото време италианският орган за защита на конкуренцията на пазара "Ла Вангуардиа" предупреди нискотарифните авиокомпании "Райънер" и "Уизер" да не таксуват клиентите си за ръчния багаж от 1 ноември.

В съобщение регулаторът посочва, че е наредил временното спиране на новата политика за багажа на "Райънер" и "Уизер", която влезе в сила от 1 ноември. Двете компании разполагат с пет дена, за да уведомят регулатора за мерките, които са предприели в изпълнение на решението.

От 1 ноември всеки клиент на Wizz Air пък има право да носи на борда един безплатен ръчен багаж (40x30x20 см), а пътниците, които закупят WIZZ Priority, ще могат да качат на борда и багаж с колелца (55х40х23 см).