От днес влиза в сила допълнително споразумение между Европейския съюз и Украйна за квотите за внос на украинско птиче месо.

С него се увеличава квотата до 68 400 тона годишно, става ясно от текста, публикуван в официалния вестник на Европейския съюз.

От 2016 г., когато влиза в сила споразумението за асоцииране, Украйна внася по-малко от 50 000 тона пилешко месо в ЕС, припомня в аналитичен материал от юни "Дойче веле".

Само за две години обаче обемът на вноса се разраства до 123 000 тона, което кара ЕС да премине към договарянето на квоти, допълва медията в материал, в който се разказва как украински олигарх е разработил бизнес модел, според който част от вносните продукти успяват да бъдат облепени с етикет, произведено в ЕС.

Междувременно Световната банка подкрепя инвестициите в земеделие в Украйна и през август бе подписано споразумение за 200 милиона долара. Заемът обаче е свързан с иновациите в обработваемата земя.

Може би най-яркият пример за иновации в земеделието на украинския бизнес обаче идва от марка слънчеви очила, направени от утайка за кафе.

Главният изпълнителен директор на компанията производител Максим Хардиленко е експериментирал с различни билки като мента, магданоз и кардамон преди да открие правилния естествен материал за предпазване на зрението от слънчевите лъчи.