Инж. Ивайло Денчев е назначен за изпълняващ длъжността председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" до назначаването на титуляр. Назначаването на Денчев е станало със заповед на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова от понеделник, 26 юли 2021 г., съобщиха от министерството.

На 19 юли Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Апостол Минчев, след като той се задържа на поста само 53 дни. Причината за отстраняването му стана решението му да спре всички строителни (ремонтни) дейности на агенцията. Минчев беше разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане.

На 20 юли министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова изпратиха сигнал до главния прокурор Иван Гешев за действията на Агенция "Пътна инфраструктура" по разходването на средства от държавния бюджет.

На 22 юли медии съобщиха, че е освободен от длъжност заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Анастасов,който бил препоръчал назначаването на Апостол Минчев като ръководител на АПИ.

Ден по-късно Виолета Комитова заяви по време на среща с представители на местната власт и фирмите, извършващи текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, че извършените до момента дейности по републиканските пътища ще бъдат разплатени.

Ивайло Денчев беше назначен за член на УС на АПИ на 27 май - когато Апостол Минчев оглави агенцията. Тогава бяха отстранени и тримата членове на УС на АПИ: Георги Терзийски, проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев.

До 27 май Денчев беше директор на Областно пътно управление Плевен, като преди това е бил и на други позиции в него. Работил е и в частния сектор. Денчев е магистър инженер по транспортно строителство, завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия. В периода февруари - юни 2017 г. е бил директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ.

Бил ли е уволнен Денчев от УС на АПИ

Ивайло Денчев е бил освободен от поста член на УС на АПИ заедно с Апостол Минчев - със същите мотиви. Официална информация за уволнението на Денчев обаче няма, има само за Минчев.

На запитване на Dir.bg oт пресцентъра на МРРБ не бяха категорични в обяснението си. Казаха, че вероятно Комитова е била съобщила пред медии, че и Денчев бил отстранен. Но за по-сигурно трябвало да се направи справка в "Човешки ресурси".