Венецуелското правителство ще обложи с такса до 25 на сто всички транзакции, които се извършват в чужда валута, предаде Франс прес, цитирайки указ, публикуван вчера във венецуелския Държавен вестник.

Таксата се въвежда с промени на закона за данъчното облагане и ще варира от 5 до 25 на сто.

Заплащането на стоки и услуги в долари печели популярност в страната, която се сблъсква с неконтролирано обезценяване на националната валута - боливара. След шест години на рецесия, хиперинфлация и спад на курса на боливара спрямо долара с 98,6 на сто през 2019 г., от близо година голяма част от сделките в южноамериканската страна се извършват в долари. Въвеждането на по-свободни условия за обмена на валута, след три години на стриктен контрол, насърчи използването на американска валута.

По данни на фирмата за икономически анализи Екоаналитика, 53,8 на сто от транзакциите в страната се извършват в долари. Само 15 на сто от населението обаче има редовен достъп до американската валута, а 35 на сто - периодичен достъп.

Хенкел Гарсия от Екоаналитика смята, че целта на новата такса е да се стимулира употребата на Петро, местната криптовалута, лансирана през 2018 г. от правителството на президента Николас Мадуро.