Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че преминаването към пазарни цени на бензина във всички региони на страната ще започне в понеделник, 24 септември, предаде ТАСС.

"Бензинът ще се купува на венецуелските бензиностанции по международни цени за ужас на мафията. По този начин грабежът на бензина ни от колумбийската мафия ще бъде спрян", заяви държавният глава по националната телевизия.

Той подчерта също, че идната седмица ще обясни как ще работи система за държавно субсидиране на горивата за гражданите, които имат венецуелски документ за самоличност.

Мадуро обяви в средата на август, че страната ще премине към пазарно образуване на цените на бензина, като същевременно ще са в сила държавни субсидии. От началото на септември новата система бе въведена в пограничните общини.

Венецуелският президент заяви също така, че от 1 октомври националната криптовалута петро ще започне да се използва като платежно средство в международната търговия.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, съпътствана от хиперинфлация, девалвация на националната валута, дефицит на стоки от първа необходимост и лекарства. По оценка на парламентарната комисия по финанси през август годишната инфлация е превишила 200 000 процента, а Международният валутен фонд прогнозира до края на годината инфлацията да достигне 1 милион процента. Каракас от няколко години не публикува официални данни за повишението на цените, припомня ТАСС.

Тежката ситуация принуждава много венецуелци да напускат родината си. Според най-новите данни на ООН близо 2,3 милиона венецуелци са се изселили в чужбина - най-вече в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.

На 20 август правителството обяви деноминация, "изтривайки" от купюрите пет нули и обвързвайки новата валута - суверенен боливар - към венецуелската криптовалута петро. Стойността на петрото е приравнена на цената на барел венецуелски петрол и е около 60 долара.

Преди началото на реформата Мадуро заяви, че от 1 септември многократно ще увеличи минималната заплата в страната до 1800 суверенни боливара или 0,5 петро. Бизнесът прие скептично повишението, посочвайки, че изпълнението му може да срине производството.