Великобритания ще повиши Националната жизнена заплата (задължителната минимална работна заплата) с 6,2 процента от април догодина - до 8,72 паунда (11,49 долара) на час, заяви днес правителството. Стъпката ще позволи на Великобритания да постигне целта си минималната работна заплата да достигне 60 процента от средната заплата до 2020 г.

"Усърдният труд трябва винаги да се отплаща, но твърде дълго хората не са получавали повишението на заплащането, което заслужават", се казва в изявлението на премиера Борис Джонсън.,

Повишението ще осигури допълнителни 930 паунда годишно на работещите на пълно работно време, заяви министърът на финансите Саджид Джавид в статия във в. "Сън".

Безработицата в Обединеното кралство е спаднала до най-ниското си равнище от 70-те години насам и заетостта неотдавна отбеляза рекордно високо равнище, въпреки че минималната заплата се увеличи с над четвърт от 2015 г. насам и сега възлиза на 8,21 паунда на час за работещите на възраст 25 години и повече. Повишението до 8,74 паунда ще влезе в сила на 1 април. Минималното заплащане за по-младите работници също ще се увеличи с 4,6 до 6,5 процента в зависимост от възрастта, добави правителството.